Kako je sve počelo

Jelena – budi dobra. A ja sam stvarno bila dobra, barem po mojim merilima. Radoznalog duha, uvek spremna da poleti u nešto novo, nepoznato, uzbudljivo. Priznajem, bila sam pomalo nestašna za jednu devojčicu. Sa druge strane, kao i sve devojčice, maštala sam da postanem pevačica, balerina, glumica. Ali sam volela i da igram fudbal sa bratom, klikere i da se potučem ako treba. Ali samo onda kada sam mislila da nešto nije fer. A najviše od svega, želela sam da postanem astronaut.     

Malena devojčica je postala velika devojčica, devojka pa žena.

Sada, sa svojih 40 godina ponovo želim da postanem astronaut. Naravno, u simboličnom smislu. Ta večita želja da hrlim u nepoznato, uzbudljivo i novo, ta glad za saznanjima i izazovima, ta nepresušna vera da granice ne postoje, i dalje tinjaju u meni.    

Odradila sam sve kako treba, sve školski. Završila fakultet, pronašla stalan posao, postala supruga, majka. E, sada je došlo mojih, samo mojih pet minuta. Da konačno postanem astronaut.

Superžena

Pre tri godine bila sam u fazi turbo multitasking mame, superžena koja jednom rukom presvlači pelene bebi, drugom rukom dodaje igračku srednjem i još uvek malom detetu i trećom, imaginarnom rukom milujem svoje najstarije dete dok mi prepričava dogodovštine iz škole. U trenucima predaha, dok su malena deca spavala, a još uvek na porodiljskom odsustvu, započela sam svoj novi izlet u nepoznato – svoju frilensersku karijeru.   

Neko će reći – al’ si ti ženo luda a ja kažem, da, luda, ali verujem da sam luda na jedan potpuno kreativan i neodoljiv način. )))

Želim i mogu

Po struci sam prof engleskog jezika (15 godina sam radila kao predavač) i prevodilac. Frilensersku avanturu započela sam pisanjem i prevođenjem. Pre godinu dana postala sam potpuno i nadam se zauvek – freelancer, ili da slobodno prevedem ovu reč po sopstvenom razumevanju – Slobodan čovek koji svoje veštine koristi da bi radio-la poslove po sopstvenom izboru i po fleksibilnom planu i rasporedu.  

Vremenom sam otkrila i druge zanimljive oblasti van pisanja i prevođenja. Shvatila sam da me zanimaju društvene mreže, kreiranje sadržaja za iste. Kao i umetnost u bilo kom vidu. Potom, istraživanjem i poslovima koje sam radila i još uvek radim, shvatila sam fantastične mogućnosti i moć email marketinga.

I tako, jednog dana, stavih prst na čelo. Da li je moguće objediniti sve što me zanima? Kao svaki profa u duši, uradim par zanimljivih online testova, po jednom ispadne da treba da budem blogger. Rezultat me nije iznenadio zato što sam oduvek bila pričalica. Dok je rezultat drugog testa bio pravo otkrovenje – digital marketing manager. Opa! Kako to magično zvuči. Naravno, kao što možete da pretpostavite, počela sam da istražujem, čeprkam po internetu o tome šta sve spada u opis posla digital marketing menadžera. Tu počinje jedno novo poglavlje i uzbuđenje u mom profesionalnom razvoju, slično osećaju nestrpljenja kada dobijete poklon a tek treba da ga otpakujete i vidite šta je unutra.

Moj život – moje umetničko delo

Što bi jedna moja drugarica rekla – Jelena, kad popiješ kafu, obrni šolju, pa kad se talog spusti, ubodi prstom želju da vidimo šta će ispasti. U prevodu, skupila sam puno informacija, spremna sam da učim, proširujem konstantno svoje vidike, stičem nova znanja i veštine. To je taj talog koji treba da se spusti. Kada dođe pravo vreme i sve se iskristališe, videćemo šta će od ove moje želje ispasti. Ja verujem da svako ko rizikuje taj i profitira i da sreća uvek i nepogrešivo prati hrabre. Pa šta bude.