Kada postanete frilenser, u svakom novom poslu kojeg se prihvatite, preko svakog novog klijenta, vi konstantno učite, usavršavate se i upoznajete sa novim alatima, platformama i aplikacijama. Neke od njih su zaista neophodne da biste funkcionisali a ima i onih koji su dobar add-on. Ovaj tekst je kratka šetnja i cilj je da prikažem koji su to online alati koje lično koristim i preporučujem.

Počni od organizacije email aplikacije

Bez obzira da li koristite gmail ili neki branded email, svakako odmah instalirajte email aplikaciju. Ja koristim Outlook, mnogi ga koriste i hvale a takođe se preporučuje i Thunderbird. Nisam lično probala. Zašto je email aplikacija važna? Kada imate više klijenata, organizacija mejlova je izuzetno važna zato što ne smete sebi dozvoliti da propustite neki mejl. Da biste sarađivali na profesionalnom nivou, bilo bi dobro da kreirate smart foldere i tako na jedan organizovan način klasifikujete mejlove po klijentima i projektima.

Sve na jednom mestu, online i na samo jedan klik

Engleska slova na beloj pozadini

DropBox. Ko ga ne koristi, živi u velikom mraku i neznanju. Obožavam DropBox i način na koji mogu da organizujem, kreiram i lako pronađem svaki dokument na kome radim. Jedna od velikih prednosti je to što možete raditi u istom trenutku na istom dokumentu sa klijentom ili kolegom koji živi miljama daleko. Postoje mnoge opcije, na primer, da sačuvate txt fajlove na DropBox-u, excel kao i Word fajlove. Besplatan nalog ima 2 GB prostora, što je sasvim pristojno.

Osim DropBox-a, online alati koje takođe koristim su Word, Google sheets i Google fajlove. Naravno, vaš izbor zavisi od vaših potreba ali preporučujem da probate sve koje sam navela.

Ah, taj pravopis…

Online alati i Engleska slova i grafike na beloj pozadini

Ukoliko često komunicirate sa klijentima iz inostranstva, jako je važno da vaša usmena a i pisana komunikacija ostavi utisak profesionalne, stabilne i gramatički i pravopisno ispravne komunikacije.

Za optimizaciju vaših tekstova ili prepiske, postoje razni online alati. Preporučujem Grammarly. Besplatna verzija je sasvim dovoljna. Ispraviće sve speling, gramatičke greške, potom loš spejsing, zareze itd.

Takođe, probajte i Scribens, odličan je.

Ukoliko se ozbiljnije bavite pisanjem na engleskom jeziku, probajte da se poigrate sa Hemingway app. Odlična je, oceniće kvalitet vašeg teksta, ukazati na rečenice koje su neopravdano dugačke, ukazaće na reči koje bi trebalo da izbacite iz svog teksta zato što narušavaju kvalitet istog.

Efikasni online alati za vizuelnu komunikaciju ili – jedna slika vredi više od hiljadu reči

slika hamburgera i kafe na ekranu

Kada govorimo o komunikaciji, pošto se bavimo “remote” poslom, efikasna i transparentna vizuelna i audio komunikacija je vrlo važna. Vremenom sam naučila da u nekim situacijama dobar screenshot ili video govore više od stotinu reči. Imate puno besplatnih opcija. Ja koristim snip & sketch za screenshot-ove a za video komunikaciju Loom.

Dizajner amater ali dobar amater

Moj brat bi imao puno toga na ovu temu da ispriča kao profesionalni dizajner a ja ću svoje skromno znanje i par saveta podeliti na svoj način. Ukoliko niste dizajner ali volite da dizajnirate, Canva je odlično rešenje. Nisam dugo radila u Canvi dok nisam započela obuku za Digital Marketing Manager-a. Mogućnosti su velike, možete da dizajnirate postove za društvene mreže, da kreirate logo, i da se satima igrate svim fantastičnim mogućnostima koje Canva pruža.

Ukoliko se ozbiljno bavite dizajnom ili planirate da se bavite, obavezno je odlično poznavanje InDesign-a i Photoshop-a. Ja sam se, naravno, amaterski oprobala u par situacija ali je za moje potrebe Canva sasvim dovoljna.

Online alati za dobar Email marketing – zabava zagarantovana!

Online alati i slike zenskih modela i tekst na ekranu

Ukoliko se bavite email marketingom, postoji mnogo zanimljivih i user-friendly platformi. Ja ću spomenuti samo one koje sam lično koristila za kreiranje i slanje newsletter-a.

Mailchimp, Klaviyo, OmniSend i SendGrid. Prve dve imaju besplatnu opciju, mada ukoliko se odlučite za plaćenu verziju, bićete u mogućnosti da skinete Mailchimp i Klaviyo logo što svakako daje profesionalniji izgled newsletter-u. Moje iskustvo govori da je Klaviyo jednostavniji za kreiranje newsletter-a. A vi svakako probajte sve opcije! Ako volite ili posao podrazumeva i vođenje statistike o ishodu newsletter-a koje ste poslali, SendGrid pruža sjajne statističke podatke.

crna slova na belom ekranu pored laptopa na velikom stolu

Ukoliko bi trebalo da pišem o svim online alatima, platformama i aplikacijama koje koristim ili planiram da probam, mislim da bi potrajalo. Neka ovde ne bude tačka, već zarez. Ako si i ti frilenser i koristiš razne zanimljive online alate, kontaktiraj me i podeli svoje znanje sa mnom. Share nije scare!

Do sledećeg posta!